Fucskár József

(KATTINTSON A FENTI GOMBRA A FESTŐ KÉPEIHEZ)

Önéletrajz

A Dráva menti táj szerelmese, Fucskár József festő 1953. január 30-án született a magyar hotvát határfolyótól néhány kilométerre fekvő Lakócsán. Édesapja keltette fel benne a festészet iránti érdeklődést.
A pécsi Pollack Mihály Főiskola elvégzését követően ismét a Dráva folyó közelébe került vissza, amelytől soha nem vált meg igazán. Barcson alapított családot.
A festőnek a néha-néha nyugodt, ám szilaj, zegzugos Dráva folyó, szigeteinek, füzeseinek és tölgyeseinek változatos hangulata, tavasztól télig tartó világa újabb és újabb kihívást jelentett, jelent ma is. A folyó ismeretlen arcát tárja a művész elé. E csodálatos hangulata ragadja magával az alkotót és művészi világának tisztelőit.
Olajfestményei több közös kiállításon kerültek bemutatásra, s Kaposváron – nemzetközi mezőnyben – díjat is nyertek.
Alkotásai méltán keltették fel a művészet kedvelőinek figyelmét, olajfestményeit szívesen vásárolják a pécsi és kaposvári galériákban.
Fucskár József művészi világa napjainkban új palettával gyarapodott: visszatért gyerekkori világába – szülőfaluja színes horvát népviseletbe öltözött lányait, asszonyait, mindennapi életformáját, szokásait viszi vászonra.